CZ / EN

Aktuality

Noc vědců 2023

Publikováno: 05. 10. 2023

Noc vědců je akce, oživující v jeden večer stovky vědeckých budov, do kterých se běžně nedostanete. Návštěvníci „proplouvají“ laboratořemi a probíhajícími experimenty a jdou do hloubky aktuálních témat. Děti, dospělí, senioři, každý člověk zapálený pro vědu je vítaný. Setkejte se s našimi vědci – a oni už vás naučí vědu milovat.

Letošní ročník nese motto Tajemství. Zkoumejte, objevujte a bavte se poznáváním. Osvoboďte svou zvídavost a odemkněte bránu k podivuhodným tajům celého světa.

6. října 2023 od 17:00 do 22:00 hodin, proběhne Noc vědců i na Fakultě strojní ČVUT v Praze – V Dejvicích i na Karlově náměstí!

 

V budově Technická 4, Praha 6 – Dejvice uvidíte:

  • Ve vestibulu vás přivítá nová studentská formule týmu CTU CarTech – FS.15, která jako první hybrid v ČR výborně obstála i na zahraničních soutěžích. V letošních soutěžích získal tým v silné konkurenci týmů z evropských univerzit první místo v Nizozemí a v Rakousku, třetí místo v ČR a druhé místo v Chorvatsku. Navíc si ze soutěží studenti přivezli řadu zlatých medailí z dílčích disciplín. Budete moci navštívit také dílnu týmu a podívat se jak se formule rodí.
  • Ústav mechaniky tekutin a termodynamiky předvede AERODYNAMICKÝ TUNEL CENTRA 3D OBJEMOVÉ LASEROVÉ ANEMOMETRIE. Uvidíte tunel cirkulačního typu s otevřeným měřícím prostorem, který umožňuje lepší manipulaci s modely a snazší instalaci přístrojů. Měřící prostor je o rozměrech 950 x 450 x 1200 mm, maximální dosažitelná rychlost 70m/s.
  • UKÁZKU MODELOVÉ CHLADICÍ VĚŽE připravil také  Ústav mechaniky tekutin a termodynamiky. Uvidíte model, který slouží ke kalibraci základních komponent chladicích věží mokrého chlazení, jako např. teplosměnných výplní, eliminátorů úletů kapalné fáze apod. Bude realizováno krátké ukázkové měření a krátký výklad k fungování chladicích věží. Začátek ukázkového měření každých 30 minut.
  • AKUSTICKÁ LABORATOŘ Ústavu techniky prostředí  umožňuje měření hlukových parametrů klimatizačních zařízení, jako jsou vzduchotechnické jednotky, ventilátory, škrtících elementy, distribuční prvky nebo součásti  systémů pro vytápění. Obklad stěn se dvěma nebo třemi odrazivými plochami je možno upravovat a měřit.  
  • C-DURO BIKE + TRENAŽÉR
    Cyklisty nadchne ukázka a možnost vyzkoušení inovativního rámu CDuro bike, vyrobeného z uhlíkových kompozitních materiálů automatizovaným procesem známým jako Integrated Loop Technology (ILT), který eliminuje lidské chyby a zajišťuje přesnost výroby konstrukčních dílů. Zvýšení pevnosti spojů a stability rámu, je dosaženo pomocí smyček z uhlíkových vláken, které jsou plynule integrovány do struktury trubek. Realizované numerické, technologické a materiálové optimalizace Ústavu mechaniky, biomechaniky a mechatroniky Fakulty strojní ČVUT v Praze zaručují vysokou torzní i tahovou tuhost a únosnost spojů. Rám CDuro je nabízen v sadě standardních velikostí, ale technologie Robot Assisted Fiber Laying umožňuje výrobu stavebnicového systému a tak rám přizpůsobit podle specifických preferencí a požadavků cyklisty.
  • GREEN DEAL: TECHNOLOGIE PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST
    Zajímají vás udržitelné technologie pro dekarbonizaci a zpracování odpadních látek? Přijďte se podívat na fotobioreaktory, které dokážou přetvořit odpadní vodu a spaliny v potravinové doplňky či farmaceutické přípravky. Sestavte si míchaný reaktor pro výrobu biopaliv ze zbytků potravin. Podívejte se, jak lze zemědělské zbytky přetvořit v bioplyn nebo jak je možné zpracovat textilní odpad. To vše a mnohem víc v laboratoři udržitelných technologií!
  • CYBER PHYSICAL FACTORY
    Ukážeme vám model továrny sestavený v duchu moderní výroby odpovídající principům čtvrté průmyslové revoluce Industry 4.0. Výrobní linka využívá prvků umělé inteligence a nadřízený výrobní informační systém MES 4.0 (Manufacturing and Execution System) umožňuje naplánovat a spustit výrobu zcela individualizovaně a z pohodlí kanceláře. Komunikačními systémy protkané modulární výrobní zařízení potom zakázku autonomně realizuje.
  • LABORATOŘ 3D TISKU A VÝPOČETNÍ TOMOGRAFIE
    Laboratoř 3D tisku kovových materiálů s ukázkami typických aplikací a pracovištěm výpočetní tomografie, které nám umožňuje nedestruktivní kontrolu kvality a pomáhá nám vidět dovnitř hotových výrobků, aniž bychom narušili obal či materiál.
     

V budově Karlovo náměstí 13, Praha 2 – Nové město uvidíte:

  • ÚSTAV LETADLOVÉ TECHNIKY A STUDENTSKÉ TÝMY FAKULTY STROJNÍ ČVUT V PRAZE předvedou letadla a kosmické prostředky v historických prostorách fakulty na Karlově náměstí.
    Vyzkoušíte svoje svaly při ohybové zkoušce modelu křídla, zkusíte si uvidět neviditelné proudění, nebo co dokáže kosmické prostředí s maršmelounem.
    Posadíte se do ultralehkého letadla Typhoon, uvidíte mimo jiné celokompozitový dmychadlový letoun UL-39 Albi, model první české sondy k měsíci LVICE²  v životní velikosti, soutěžní letadlo týmu CTU Aerolab a největší studentskou raketu v Čechách – nejnovější Illustrii týmu CTU Space Research, připravenou ke startu.
  • MIKROSKOPICKÁ LABORATOŘ ÚSTAVU MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ
    Budete si moci pod mikroskopem prohlédnout, jak neobyčejně vypadají zdánlivě obyčejné materiály, které znáte z každodenního života.
     

Celý program akce NOC VĚDCŮ, najdete zde.

Fotogalerie