CZ / EN

Aktuality

Za hranice učeben s týmem strojařů

Publikováno: 18. 04. 2024

Od propojení technologických znalostí až po hudební vlny! Studentská organizace Engineering Student Club (ESC) je klíčovým hráčem pro osobní rozvoj na poli techniky, ale i v oblasti utváření přátelské komunity strojařek a strojařů na Fakultě strojní ČVUT v Praze. Nejenže do školních lavic přináší nejnovější trendy a inovace z průmyslové praxe, ale také nabízí studentům příležitost pro seznámení, zábavu a chvilku odpočinku při náročném studiu. Engineering Student Club je součástí Studentské unie ČVUT, díky jejíž podpoře a skvělému rozmanitému týmu úspěšně propojuje technické know-how s kreativitou.

Klub založený téměř před deseti lety skupinou nadšených studentů strojírenských oborů se stal nepostradatelnou součástí života na naší univerzitě. Jeho cílem je poskytnout studentům prostor, kde mohou sdílet své znalosti a zkušenosti, rozvíjet se v odborných oblastech a zároveň si užít různorodé společenské a kulturní akce.

Každý semestr ESC připravuje širokou škálu aktivit, mezi něž patří odborné přednášky, které prezentují přední experti z průmyslových podniků, výzkumných organizací a firem, a představují praktické aplikace a nejnovější trendy v oblastech automobilového průmyslu, letectví, automatizace, energetiky, konstrukce, potravinářského i procesního inženýrství a spoustě dalších. V uplynulých semestrech navštívily strojárnu nejen velké průmyslové podniky, jako je Škoda Auto, Akkodis nebo ČEZ, a velká jména včetně Dany Drábové nebo Martina Hrdličky, ale přednášeli i nadšenci do letectví anebo bývalí studenti, kteří mají za sebou skvělé kariéry.

Nedílnou součástí nabízených aktivit jsou workshopy, díky kterým mohou mladší studenti získat bezprostřední zkušenosti a odpovědi na otázky od těch starších, kteří již mají nějaké studijní milníky za sebou. Prvákům pomáhají již od samého počátku. S těmi, s nimiž se nepotkají na Seznamováku, se představí na workshopu Strojárna Starter Pack v první den semestru. Pro ty, koho čekají první státnice a rozhodují se, jaký obor bude jejich vyvolený v dalším navazujícím studiu, jsou hned dvě akce – Jak zvládnout státnice a Poznej svého magistra.

A protože vysoká škola připravuje na příští povolání, pořádá ESC i exkurze do provozu – v předchozích letech mohli studenti navštívit Škodu Auto, Valeo nebo VZLÚ. Díky těmto zkušenostem, mohou studenti nahlédnout pod pokličku výroby, výzkumu i vývoje a navázat kontakty pro budoucí kariéru.

Setkávání a společenské akce jsou nedílnou součástí života vysokoškoláka, proto ESC pořádá různé teambuildingy a soutěže, které pomáhají ke zlepšování kolektivu a k tvorbě kooperativního studijního prostředí. Nejoblíbenější akcí tohoto typu jsou strojařské kvízy a běhy.

Za vším hledej ženu!

Každému nápadu předchází vizionář, a každému úspěšnému projektu vynikající manažer a šéf. V ESC se to vše spojilo do jedné osoby, kterou je Kateřina Kobrlová. Pod jejím vedením se ESC rozrostlo nejen o skvělé a šikovné členy, ale i o množství dalších akcí, které zlepšují a zpříjemňují strojařům studijní život. A jaká je vize do budoucna?

Kateřina o tom má jasno. „V následujících měsících chceme nadále posilovat propojení mezi studenty a průmyslem, a poskytnout tak našim studentům možnosti k získání praktických zkušeností a ukázek, které nelze získat jen v univerzitních lavicích.“ Program akcí byl od počátku jejího vedení rozšířen, a to tak, že k prvotním přednáškám a exkurzím přibyly i studentské soutěže, sportovní a společenské akce. Nyní se chce více soustředit na posílení partnerství s firmami a výzkumnými institucemi. „Jedním z důležitých bodů je také snaha podpořit inovativní projekty studentů, například tím, že plánujeme do budoucna pořádat hackathon v engineeringu. Úsilí našeho týmu má za cíl přinést pozitivní změny, obohatit studentský život a překročit tak hranice výuky,“ dodává Kateřina.

Fotogalerie