CZ / EN

Aktuality

Život metrologa z pohledu našeho absolventa

Publikováno: 08. 04. 2024

Jan Urban dnes jako metodik předepisuje pravidla, jakým způsobem mají další metrologové ve Škodě Auto měření provádět. Když ale dříve působil v oddělení kontroly kvality výroby komponentů agregátů, celý jeho den se točil kolem praktického měření.

„Sedl jsem si za stroj a měřil jeden kus za druhým. Hlavní činností bylo odbavovat jednotlivé zakázky ke změření dílů z výrobních útvarů s cílem zjistit, jestli jsou komponenty z hlediska předepsaných rozměrů v pořádku. Někteří kolegové obsluhují i dva nebo tři stroje,“ líčí zkušený metrolog, který ve Škodovce začínal jako stážista v roce 2015 a řešil například i přípravu plánů měření pro nové díly.

Měření ovlivňuje nejen jeho práci, ale i život mimo zdi největší tuzemské automobilky. Ostatně, metrologie se týká nás všech, aniž bychom to tušili. Jak ovlivňuje naše každodenního bytí?

„Měření se sjednotilo. Z metrologie se postupně vyvinul obor, který všude na světě funguje stejně. Zjednodušil se díky tomu mezinárodní obchod i spolupráce ve výrobě. Denně navíc zasahuje do našeho života,“ vysvětluje Jan Urban, který pracuje jako hlavní metrolog Škody Auto, absolvent Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Celý příběh Jana Urbana najdete na stránkách Škoda Auto.