CZ / EN

Aktuality

Paolo Nespoli otevřel Little Moon City Prague

Publikováno: 15. 11. 2023

Italský kosmonaut Paolo Nespoli otevřel 14. listopadu 2023 první české tréninkové a výzkumné centrum pro simulované vesmírné mise Little Moon City (LMC) Prague. V rámci této slavnostní události proběhla také přednáška Paola Nespoliho – „Human Space Endeavours: Today, Tomorrow, After-Tomorrow, After-after Tomorrow“, v posluchárně Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Cílem LMC je poskytovat špičkové zázemí a podmínky pro vědecký, univerzitní i komerční výzkum. Celý koncept je zaměřený na analogické vesmírné mise. Od září 2023 sídlí LMC v kampusu ČVUT v Praze 6, před Fakultou strojní a Fakultou elektrotechnickou ČVUT v Praze.

Little Moon City tvoří hlubinná stanice Deep Lab H03 Hydronaut Project, včetně kontrolního řídícího centra a její IT a projektová infrastruktura. O softwarové vybavení a přenos dat se stará komunikační a projektový systém Common Tongue společnosti 1st Cloud Republic.

Na projektu se dále podílejí Fakulta strojní a Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze a Katedra psychologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Propojení LMC s univerzitním světem vytváří unikátní kombinaci vědy a vzdělání s velkým komerčním potenciálem.

Zároveň se otevírají další možnosti, například studenti a absolventi nově otevřeného studijního oboru Letectví a kosmonautika na Fakultě strojní ČVUT v Praze, budou moct najít uplatnění právě v simulovaném vesmírném výzkumu.

V Little Moon City, které je díky projektu Hydronaut již etablováno ve vědecké komunitě, získává Česká republika příležitost stát se středoevropským lídrem v analogických misích. Cílem je postupně rozšiřovat portfolio možností pro vědecký výzkum. K tomu nabízí LMC mimořádné funkční zařízení a profesionální tým.

Stanice Deep Lab H03 je plně transportovatelná laboratoř, která umožňuje jak hlubinný tak povrchový výzkum. Obytný prostor stanice pro dvou až tříčlennou posádku má pouhých 8m2, což z ní dělá světově nejmenší habitat mezi podobnými ICE (Isolated Confined Extreme Environment / Izolované uzavřené prostředí) zařízeními. Takové extrémní prostředí umožňuje provádět například špičkový psychologický výzkum, testování posádek pro arktické stanice, výzkum komunikace, fyziologie, biomedicíny atp.

Do Prahy byla Deep Lab H03 převezena ze zatopeného lomu v Jeseném, kdy strávila ve vodě pět let. Ve stanici se uskutečnily tři hlubinné vědecké mise a tři pozemní s mezinárodními posádkami.

 

Děkujeme Planetáriu Praha, Ústavu letadlové techniky Fakulty strojní ČVUT v Praze a především Ambasciata d’Italia a Praga, za přípravu a organizaci návštěvy Paola Nespoliho na Fakultě strojní ČVUT v Praze!

 

Zprávy z médií:

Fotogalerie