CZ / EN

Aktuality

Úspěšné chytré stroje z RCMT

Publikováno: 23. 12. 2020

Výzkumné centrum pro strojírenskou výrobní techniku a technologii (RCMT– Research Center of Manufacturing Technology) Fakulty strojní ČVUT v Praze si letos v červenci připomnělo výročí dvaceti let svého působení ve výzkumu obráběcích strojů a obrábění. Bylo založeno 1. 7. 2000 řešením projektu „Výzkumné centrum pro strojírenskou výrobní techniku a technologii“ vedeného prof. Ing Jaromírem Houšou, DrSc., s přímou podporou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Svazu výrobců a dodavatelů strojírenské techniky  (SST) a s motivací znovu konstituovat po roce 1990 zaniklou oborovou výzkumnou základnu, stát se výzkumným partnerem výrobců obráběcích strojů a vzdělávat nové odborníky a specialisty pro průmysl. 

V současné době jsou páteřními projekty RCMT Národní centrum kompetence – Strojírenství (NCK – S) z programu TA ČR a projekt Dlouhodobá mezisektorová spolupráce – Strojírenské výrobní technika a přesné strojírenství (DMS – SVTPS) z programu MŠMT. 

Stručnou historii centra a hlavně jeho výsledky shrnuje článek v posledním čísle časopisu Pražská technika. Celý článek si můžete přečíst zde.

Některé další články o výsledcích práce v RCMT: