Celosvětová spotřeba masa soustavně rapidně roste. Jak ale tuto rostoucí poptávku uspokojit a nezničit přitom naši planetu a vyhnout se nehumánnímu zacházení se zvířaty? Řešením může být kultivované maso pěstované v kultivátorech.
O různých aspektech této převratné biotechnologie diskutovali vědci z celého světa na 10. mezinárodní konferenci o kultivovaném mase (10th International Conference on Cultured Meat), která se konala 17. – 19. 11. v holandském Maastrichtu. Miroslav Žilka, vedoucí Ústavu řízení a ekonomiky podniku, Fakulty strojní ČVUT v Praze, ve světové premiéře představil výsledky LCA studie dopadů na životní prostředí velkoobjemové výroby kultivovaného masa, které bude již v blízké době sloužit jako klíčová ingredience krmiva pro domácí mazlíčky. Tato studie byla vytvořena ve spolupráci s progresivním českým startupem Bene Meat Technologies, který má ambice se stát světovým leaderem v této oblasti: https://www.benemeat.com/ekologicke-prinosy-kultivovaneho-masa-prulomova-lca-studie-bene-meat-technologies/