CZ / EN

Aktuality

Reportáž České televize o projektu ROBOPROX

Publikováno: 20. 03. 2024

Projekt ROBOPROX, do kterého jsou zapojeni i naši vědci z Ústavu mechaniky, biomechaniky a mechatroniky, Ústavu přístrojové a řídicí techniky a Ústavu výrobních strojů a zařízení Fakulty strojní ČVUT v Praze, vzbudil zájem také u redaktorů pořadu Věda 24 z České televize. Proto se vydali natočit reportáž do laboratoří Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky, kde pracují ve sdílených laboratořích i naši vědci.

Firmy potřebují větší flexibilitu, aby uměly reagovat na individuální požadavky zákazníků nebo měnící se podmínky trhu. ROBOPROX má za cíl s těmito výzvami pomoci. Rozvíjí nové metody pro pokročilou průmyslovou výrobu, jako například plánování trajektorie robota, optimalizační algoritmy pro rozvrhování výroby, spolupráci člověka s robotem a mnoho dalších. Ambicí je pomoci české a evropské ekonomice přejít na flexibilní, ekologickou a konkurenceschopnou výrobu.

Více k tomuto tématu v reportáži řekne jeden z výzkumných pracovníků projektu ROBOPROX: https://www.ceskatelevize.cz/porady/11633975240-veda-24/224411058340011/cast/1034074/

Tým Fakulty strojní ČVUT v Praze je zodpovědný za řešení výzkumné oblasti „Řízení systémů s distribuovanými parametry a složitých robotických struktur“. Výzkumným záměrem je vývoj nástrojů pro návrh řízení komplexních systémů, včetně systémů s distribuovanými parametry a časově proměnných systémů, a jejich implementace do průmyslově použitelných regulátorů a estimátorů s nízkým řádem. Metody budou aplikovány na současné řízení pohybu a potlačení vibrací robotických struktur s aplikacemi v (mikro)obrábění a aditivní výrobě s využitím laserů. Více informací najdete ZDE.