CZ / EN

Aktuality

Letoun TL-32 Typhoon s kovovým křídlem vyrobeným na ČVUT

Publikováno: 08. 06. 2023

Vznik letounu začal v devadesátých letech minulého století. Od společnosti TL Ultralight, s.r.o. byl zakoupen trup ultralehkého letounu TL-32 Typhoon se záměrem zlepšit aerodynamické vlastnosti křídla.

Původní plátnem potažená nosná plocha nevykazovala uspokojivou účinnost a dvě vzpěry významně přispívaly k vysokému odporu. Bylo rozhodnuto vytvořit celokovové křídlo s nosným potahem opatřené vysokovztlakovým profilem R2. V rámci diplomové práce Ing. Mišoviče byl proveden konstrukční návrh křídla a v dílně na Karlově náměstí tehdejší Katedry letadel bylo křídlo panem Žaludem a studentem Ivanem Jeřábkem vyrobeno.

V důsledku nedostatku finančních prostředků nebyl letoun nikdy dokončen i přes realizaci řady závěrečných prací, které k dokončení letounu měly přispět. Vědci z  Ústavu letadlové techniky ani studenti se nezdávají a pokračují ve vývoji. Jejich cílem je zažít vzlet zlepšeného Typhoona na vlastní oči.

Nyní budou mít návštěvníci VědaFestu, který se uskuteční 21. června 2023 na Kulaťáku v Dejvicích, jedinečnou příležitost, sedět v opravdovém letounu TL-32 Typhoon a prozkoumat pilotní kabinu se všemi řídícími přístroji a ovládacími prvky.

Těšíme se na setkání!
 

Fotogalerie