CZ / EN

Aktuality

Studentskou formuli pandemie nezastavila

Publikováno: 01. 01. 2021

Pro sezonu 2020 si tým studentů z Fakulty strojní ČVUT v Praze kladl vysoké cíle a očekával další úspěchy. Rok odstartovali úspěšnou kvalifikací pro nejprestižnější závody, mezi které patřil i soutěž v Rakousku, kam se kvalifikovali poprvé v historii. Brzy následoval pilotní závod v Abu Dhabi, kde v rámci příprav na plánovaný závod v sezoně 2022 absolvovali všechny dynamické disciplíny na známém okruhu Yas Marina. V březnu sezonu přerušila pandemická situace a tým byl nucen sezónu přeplánovat a přizpůsobit novým okolnostem.

Pandemie a její dopady na letní soutěže, které kvůli ní byly zrušeny, se projevily v době, kdy už výroba nového monopostu byla v plném proudu. Bylo potřeba zhodnotit, jakou cestu zvolit pro dosažení co nejlepších výsledků v sezoně 2021. Jednou z hlavních predispozicí týmu Formule Student je zkušený a dobře sehraný tým. Vzhledem k tomu, že tuto sezonu se výrazně rozrostl o mnoho nových mladých členů, rozhodli se zkonstruovat novou formuli, FS.12, a připravit tým  na další závodní sezonu. FS.12 také sloužila jako testovací platforma pro různé nové koncepty a ověřovací měření. Aby ušetřili co nejvíce prostředků, zahrnuli na poslední chvíli mnoho pozdních designových úprav, které představovaly značnou technickou výzvu.

V letních měsících, kdy pandemická situace dočasně zpomalila, se studenti vrátili do dílny a za rekordně krátký čas postavili nový monopost a připravili na testování. Samozřejmě stále za dodržování přísných hygienických opatření i na dílně. Přes tyto komplikace a další překážky se povedlo postavit auto se zatím nejnižší hmotností, pouhých 187 kg a začalo testování a měření na trati. Pečlivá příprava dala týmu strojařů výhodu do další sezony a hlavně splnila účel projektu, kterým je především vzdělávání členů týmu a získávání praktických zkušeností.

Za zmínku také stojí účast na výjimečném bezkontaktním závodě FS Online. Společně s námi se soutěže účastnilo celkem 44 týmů ze 4 kontinentů. Neobvykle byla bodově nejvíce hodnocena disciplína zaměřená na návrhovou část vozu a na teoretické znalosti členů týmu. Mimo technických témat byl hodnocen i management týmu a obchodní konkurenceschopnost teoretického business plánu pro prodej prezentované nové formule. Náročné výzvě se postavili čelem a po dvouměsíční přípravě a desítkách hodin natáčení video prezentací získali v mezinárodní konkurenci vynikající 4. místo.

Po příchodu další vlny pandemie tým opět přešel do online režimu. Vývoj dalšího vozu, FS.13, řeší na pravidelných online schůzkách a snaží se držet standardní pracovní tempo i v těchto podmínkách. Tento rok se během náboru nových členů přidalo ke stávajícímu týmu 16 motivovaných studentů.
  
Kapitán týmu Tomáš Adamec komentoval mimořádnou sezónu Formule student stručně:
„Situácia, v ktorej sme sa túto sezónu ocitli bola nepredvídateľná a zastihla nás nepripravených. Prioritu získalo zdravie nás všetkých a prácu a ciele teamu sme tomu museli prispôsobiť. Vďaka snahe a motivácii členov nášho teamu a stabilnej podpore našich partnerov sa nám však podarilo ďalej napredovať. Situácii sme sa dokázali rýchlo prispôsobiť. Naše vyhliadky na ďalšiu sezónu sú optimistické a dúfame, že budeme mať príležitosť stretnúť sa s konkurenciou na závodnej trati.“

Za Fakultu strojní přejeme našim „Formulářům“, aby se situace brzy zlepšila. Rádi je brzy uvidíme na dílně při práci na novém voze a pak na soutěžích roku 2021. Pro splnění jejich velkých plánů, snahu zlepšovat se a posouvat formuli k dalším úspěchům jim držíme palce!

Fotogalerie