CZ / EN

Aktuality

Dvanáctá studentská formule jede letos online

Publikováno: 11. 08. 2020

Každým rokem pracuje tým CTU CarTech na nové studentské formuli, ale letos se podmínky hodně změnily.

Jak jste prožili a využili přestávku v době pandemie, když jste nemohli pracovat ve své dílně?

Koronavirus v tomto roce pozměnil plány snad všem lidem na celém světě a my jsme nebyli výjimkou. Plně jsme si uvědomili, jak velký vliv na výsledky v dalších sezonách bude mít využití času v době pandemie. V momentě uzavření školy a znepřístupnění dílny jsme měli dokončený vývoj letošního monopostu, řešili pouze výrobu a měli vyrobenou část dílů. Rozhodli jsme se pro hlubší prozkoumání konceptu celého auta, prohlubování znalostí, dokumentaci, vylepšení vnitřních procesů uvnitř týmu a celkově věci, které nejsou na první pohled vidět, ale výrazně nám usnadní práci do dalších let. Zároveň jsme se snažili přesně definovat, jakých parametrů bychom kde chtěli dosáhnout. Nestačí totiž vědět, že nové auto bude lehčí, rychlejší a mít nižší těžiště, ale je potřeba vědět, čeho tím dosáhneme a jak moc se která změna projeví na výsledcích. Dále jsme zkoumali jiné koncepce např. motoru nebo aerodynamických prvků a hledali způsoby lepšího propojení jednotlivých podskupin mezi sebou. Posledním bodem, kterému jsme se hojně věnovali, bylo vylepšení předávání zkušeností mezi jednotlivými členy v týmu a celkové důkladnější porozumění každého konstruktéra v jeho nebo její oblasti.  

Dokázali jste se přizpůsobit protiepidemickým opatřením na fakultě a při jednání s partnery? A zvýšil se také například podíl konstrukčních prací "na dálku"?  

Na začátku karantény jsme již měli uzavřený vývoj a soustředili se pouze na výrobu auta v dílně. Ta z domova moc dobře řešit nejde, navíc ne všichni z týmu byli během pandemie v ČR, takže jakékoliv scházení bylo nemožné. Věnovali jsme svou energii tomu, na co v běžné sezoně nezbývá čas a schůzky prováděli přes MS Teams. S partnery běžně jednáme distančně. Ještě v březnu jsme každému napsali, vysvětlili jim aktuální situaci a domluvili se na pokračování spolupráce. Přeci jen je sponzoring jednou z prvních položek na seznamu při hledání úsporných opatření.

Do dílny jste se vrátili až v červenci. Podaří se vám dohnat čas a s novou formulí nastoupit v nějaké letní soutěži?

Ztracený čas nedoženeme nikdy, ale během zbývajícího děláme maximum pro to, abychom ho využili co nejefektivněji. Dostavujeme auto a chceme se naplno věnovat jeho otestování. Průběh prázdnin je pro nás podobný jako každý rok – většinu času trávíme v dílně u auta nebo na testování. Oficiální soutěže byly zrušeny, takže tím nějaký čas ušetříme, ale zároveň jsme se na nich nejvíce sehráli jako tým. To je další výzva, jíž všechny týmy v soutěži čelí.

Letos jste se zúčastnili soutěže FS Online A asi poprvé. Jak taková soutěž probíhá?  

FS Online, jak už název napovídá, probíhá zcela bezkontaktně. Kvůli tomu, aby organizátoři nemotivovali jednotlivé týmy porušovat hygienická nařízení, která jsou v každé zemi rozdílná, nevyžaduje tato soutěž ani postavené auto, ani jakákoliv naměřená data. O to víc se ale soustředí na správné inženýrské a manažerské postupy při návrhu a realizaci našeho projektu, které představujeme v celkem dvou a půl hodinách dlouhé videoprezentaci. V této soutěži se nám podařilo obsadit čtvrté místo. I když tato forma nemůže nahradit běžnou závodní sezonu, je to výborná příležitost pro získání cenné zpětné vazby od nejlepších inženýrů z oboru a porovnat práci odvedenou v letošním roce s konkurencí. 

Čím bude letošní FS 12 jiná než předchozí modely?

FS.12 bude svým způsobem jedinečná. Nebude se jednat o formuli primárně určenou na závody, ale kvůli aktuální situaci si ji můžeme dovolit pojmout více jako platformu určenou k testování nových konceptů, které můžeme do příštích let nasadit. Budeme na ní zkoušet nová uhlíková kola, různé velikosti pneumatik a samozřejmě nové řidiče. Stane se tak velice důležitým článkem ve vývoji našich nadcházejících monopostů. I tak splňuje veškerá technická pravidla a mohla by se závodů účastnit.

Kdy plánujete vyrazit v novou formulí, FS 12, na první soutěž nebo tréninkový okruh?  

FS.12 má naplánovaný první výjezd v polovině srpna. Ihned poté ji čeká intenzivní testování. To by mělo dle počasí trvat do konce září až poloviny října, kdy přejdeme do vývojové fáze a začneme navrhovat FS.13. Pomyslným vrcholem letošní sezony tak bude představovat neoficiální soutěž Alpe Adria, konající se na konci srpna v Chorvatsku. Zde bude mít náš tým šanci poměřit své síly s konkurencí. Na to se velmi těšíme. Vzhledem k tomu, že se jedná o prakticky jedinou šanci závodit, budou tam všechny týmy chtít předvést jen to nejlepší a můžeme tak čekat napínavé souboje.

Výsledky Formula Student ONLINE můžete najít zde.