CZ / EN

Aktuality

Prestižní nakladatelství CRC Press z USA, vydává knihu doc. Nováka

Publikováno: 31. 08. 2020

Prestižní americké vydavatelství, The CRC Press, LLC, zaměřené na technickou literaturu, vydalo českému pedagogovi publikaci Introduction to Sensors for Electrical and Mechanical Engineers. Autorem je doc. Ing. Martin Novák, Ph.D., z  Ústavu přístrojové a řídicí techniky Fakulty strojní ČVUT v Praze. Mimořádný publikační úspěch si zaslouží, abychom autorovi položili několik otázek.   

Téma senzorů je velice rozsáhlé. Jak dlouho jste pracoval na tak komplexním přehledu?

Na knize jsem pracoval zhruba dva roky. Z toho přibližně tři čtvrtě roku trvala příprava vydání vydavatelem. Musel jsem doladit grafiku, zvolit rozložení obrázků, vybrat obrázek na obálku. Vydavatelství zařídilo korekci textu, grafický návrh obálky a další práce. Nicméně už předtím, než jsem knihu začal psát anglicky, jsem měl předem připravené skoro všechny texty v češtině a téměř všechny obrázky. Materiály jsem dával dohromady několik let. Zároveň jsem je využíval pro své české a anglické přednášky pro naše studenty. Od prvotního nápadu, že bych z mých materiálů mohl udělat knihu, až po dnešní realizaci tedy uběhlo několik let.

Knihy podobného rozsahu většinou tvoří kolektiv autorů. Nelitoval jste během tvorby, že jste se rozhodl knihu napsat sám?

Rozhodně jsem nelitoval, že jsem se do knihy pustil sám. Je sice pravda, že kolektiv autorů si může rozdělit kapitoly a práce by možná mohla jít rychleji, ale na druhou stranu jsem nebyl na nikom závislý. Psal jsem si vlastním tempem, hlavně za dlouhých zimních večerů a nemusel jsem na nikoho čekat, až dokončí svou část.

Jak byste stručně popsal obsah publikace?  

Kniha se věnuje základům senzorů, jejich principům a použití. Jsou pokryty základní oblasti od kontaktního a bezkontaktního měření teploty, přes měření síly, polohy, průtoku a další často používané veličiny ve strojírenství a elektrotechnice. Vysvětlení principů je doplněno celou řadou fotografií skutečných zařízení.

Je možné publikaci zařadit mezi učebnice? 

Ano, publikace je koncipovaná jako učebnice pro studenty strojních a elektro oborů. Jedná se o základy senzoriky, které jsou podle mého názoru užitečné každému studentovi těchto oborů, ale třeba i laikům. Kniha ale předpokládá základní znalosti např. některých elektrických obvodů a fyzikálních principů. Bez tohoto základu bude obtížné pochopit princip a hlavně vlastnosti, proč něco měří tak jak to měří.

Jak složité bylo prosadit se na trhu odborných publikací v zahraničním prestižním nakladatelství?  

Možná jsem měl štěstí, ale nebylo to nijak obtížné. Musím nicméně říct, že jsem zvolil úplně jiný postup, než je u knih obvyklý. Obvykle autor napíše návrh, co by chtěl psát, stručný obsah. Pak se snaží přesvědčit vydavatele, aby knihu vydal. Nakonec teprve píše knihu, má smlouvou daný termín odevzdání. Já jsem touto cestou jít nechtěl. Nechtěl jsem nabízet zajíce v pytli, ale téměř hotovou knihu. Bylo mi jasné, že jako autor zatím jenom několika českých skript ČVUT nemám pravděpodobně s anglickou knihou u velkého světového vydavatelství šanci. Proto jsem na knize pracoval bez ohledu na to, jestli mi jí někdo vydá. Připravil jsem nejprve celý text, vše doplnil obrázky a téměř finálně naformátoval. Teprve pak jsem poslal návrh do nakladatelství, kde ho ihned s nadšením přijali. Nejspíš se jim líbilo, že je téměř hotovo a nemají nejistotu, jestli autor dodá v čas nebo nedodá. I když říkám, že jsem knihu finálně naformátoval, tak i tak zabralo dodělání knihy do šablony vydavatelství několik měsíců.

Kdo knihu doplnil o úvod, shrnutí nebo recenzi?

Úvod ke knize jsem psal sám. Recenze zajistilo vydavatelství. Už součástí návrhu knihy je vždy "přehled trhu", který autor musí dodat, pak seznam minimálně deseti odborníků v oboru, kteří by mohli knihu recenzovat a také průzkum, pro jakou kategorii čtenářů je kniha vhodná. Tyto informace jsem tedy musel dodat už před podáním návrhu na knihu. Vydavatelství pravděpodobně některé z uvedených oslovilo. Jejich recenze jsem ovšem neviděl, neukázali mi je.

V jakém nákladu kniha vyšla a na jakých trzích je nabízena?

Kniha je od letošního 13. srpna nabízena celosvětově v několika formátech. V pevné vazbě i jako elektronická. Otázka nákladu je v podstatě předem nezodpověditelná. Když jsem jí položil editorce, která měla vydání mé knihy na starosti, vysvětlila mi, že už mnoho let takto knižní trh nefunguje. Dříve to opravdu tak bylo. Vydavatel vydal knihu třeba v desetitisícovém nákladu, naplnil sklady a pak čekal, jestli se výtisky prodají. Díky digitálnímu tisku je dnes všechno jinak. Dnes se v podstatě tisknou malé náklady, ale když je potřeba, tak se velice rychle uspokojí objednávky dotiskem. Vydavateli tím odpadne nutnost držet ve skladu zásoby. Nedá se proto předem vůbec říct, jaký je náklad nějaké knihy. Všechno závisí na prodejnosti. Osobně si myslím, a byl bych s tím spokojený, kdyby se mojí knihy prodaly stovky, možná nižší tisíce kusů.

Komu byste svou publikaci Introduction to Sensors for Electrical and Mechanical Engineers doporučil ke studiu? Převážně vysokoškolákům nebo širšímu odbornému "publiku"? 

Kniha je primárně určená pro vysokoškoláky. Je potřeba mít určité základy fyziky, matematiky, elektrotechniky. Podle mého názoru je ale vhodná třeba i pro bastlíře, který chce lépe pochopit jak senzory fungují a jak je co nejlépe využívat. Kniha je doplněná mnoha fotografiemi skutečných zařízení, které jsem za léta nasbíral. Je tedy vhodná i pro studenty automatizace, kteří chtějí vidět jak konkrétní senzor vypadá.