CZ / EN

Aktuality

UL-39 Albi opět ve VZLÚ

Publikováno: 29. 03. 2020

Nedávno bylo opět možné vidět v aerodynamickém tunelu VZLÚ UL-39 Albi, ultralehký celokompozitový letoun, svým tvarem připomínající cvičný L-39.

Letoun je unikátní tím, že je poháněn dmychadlem napojeným na vysokootáčkový pístový motor. Celý letoun je vyroben z uhlíkových kompozitů autoklávovou technologií. Rozpětí letounu je 7,22 metru, délka 7,49 metru, výška: 2,99 metru, a maximální vzletová hmotnost bude činit 600 kg.

Aktuálně testovaný pohon je připravován pro výrazně rekonstruovaný druhý prototyp. Kromě zcela nového pohonu (vstupní a výstupní kanál, hnací agregát, ventilátorový stupeň) je přepracován i celý trup, ve kterém je pohon uložen.

„Spolupráce s nízkorychlostní aerodynamickou laboratoří VZLÚ je pro úspěšnou realizaci projektu zásadní. Po zkušenostech s mobilními pokusy testování pohonné jednotky, které pro svou komplikovanost neposkytovaly potřebné výsledky, se zkoušky v aerodynamickém tunelu VZLÚ ukázaly jako jediná možná cesta k získání relevantních výsledků. I v budoucích dvou letech jsou plánovány další podobné zkoušky s alternujícími verzemi pohonu." říká Ing. Robert Theiner, Ph.D., vedoucí Ústavu letadlové techniky Fakulty strojní ČVUT a duchovní otec projektu Albi.

Celý článek o testování UL-39 Albi II můžete číst v Technickém týdeníku.

UL-39 ALBI II – testování v aerodynamickém tunelu VZLÚ