CZ / EN

Aktuality

Studium strojírenství formou ochutnávky

Publikováno: 20. 06. 2024

Na akci „Ochutnej strojařinu“ na Fakultě strojní ČVUT v Praze se i letos přihlásilo téměř šedesát středoškoláků. Navštívili ji studenti a studentky z 19 gymnázií a 7 středních průmyslových škol.

Účastníky přivítal 13. června 2024 děkan fakulty, docent Ing. Miroslav Španiel, CSc. a seznámil je s dvoudenním programem. Poté si všichni vyslechli řadu zajímavých a užitečných informací o fakultě, významu strojírenství pro společnost, o studiu a širokých možnostech uplatnění absolventů od zástupce proděkana, doc. Ing. Jana Řezníčka, CSc. Výborný přehled o obsahu a pojetí výuky studenti získali v malé sérii přednášek na téma robotika v moderní společnosti a v průmyslové výrobě při obrábění i 3D tisku. Posluchači měli hodně dotazů a nešetřili potleskem.

Odpolední program byl vyhrazen exkurzím. Studenti ve čtyřech skupinách postupně prošli laboratoře v budovách CIIRC a Fakulty strojní. V laboratoři robotiky a výrobní techniky je vyučující seznámili s robotickým obráběním, velkorozměrovým 3D tiskem z plastu, kolaborativními průmyslovými roboty, skenování a kreslení robotem, a v CyberPhysical factory shlédli model průmyslové výrobní linky s roboty a ukázkami plánování a sledování výroby. V halových laboratořích fakulty pak obdivovali ukázku robotického psa s akustickou kamerou. Výklady pedagogové doplňovali informacemi o navazující výuce a řešených projektech. Samozřejmě nechyběly zasvěcené odpovědi na četné zvídavé otázky.

„Ochutnávka studia“ po večeři pokračovala společenským večerem v Konferenčním centru fakulty. Se studenty diskutovali pedagogové a zástupci našich studentských týmů. Členové týmů Cenelín, eForce Formula Prague, CTU Aerolab, CTU Space Research a CTU Robotics prezentovali své aktivity a úspěchy a neformální diskuze s nimi i s pedagogy trvala až do pozdních hodin.

Druhý den byl věnovaný tvůrčí hře „Postav robota a vyhraj zápas“. V Rýsovně měly týmy za úkol navrhnout, postavit a naprogramovat robota, který je schopen zápasit s jiným robotem v Sumo. Studenty to tak moc bavilo, že ani dlouho po obědě nechtěli odejít. Akce „Ochutnej strojařinu“ skončila k hodně viditelné a hlavně oboustranné spokojenosti. Proto můžeme věřit, že se s mnohými z nich brzy setkáme v roli studentů Fakulty strojní.

Fotogalerie