CZ / EN

Aktuality

Úspěch týmu CTU AeroLab v britské soutěži

Publikováno: 19. 06. 2024

Studentský tým CTU AeroLab z Fakulty strojní ČVUT v Praze se umístil na 3. místě v mezinárodní studentské soutěži BMFA Payload Challenge. Cílem soutěže je návrh bezpilotních prostředků a každoročně je pořádána Britskou asociací leteckých modelářů. Soutěž proběhla 12. a 13. června 2024 na letišti BMFA National Centre, blízko Granthamu v Lincolnshire.

Soutěžilo se v několika kategoriích, náš studentský tým se účastnil kategorie č. 5 – užitečné zatížení, která vyžadovala návrh bezpilotního prostředku s pevným křídlem s úkolem maximalizovat již zmíněné užitečné zatížení a zároveň minimalizovat prázdnou hmotnost letounu, při pevně dané pohonné elektronice. Zadaným nákladem byla voda o hmotnosti max. 4 kg, nesená v odnímatelných nádržích. V této kategorii soutěžilo celkem 17 mezinárodních univerzitních týmů.

BMFA Payload Challenge 2024 bylo pro náš tým skvělou příležitostí pro získání dalších zkušeností pro návrh letounů zaměřených na maximální užitečné zatížení s omezeným výkonem.

Tým CTU AeroLab sídlící na Ústavu letadlové techniky Fakulty strojní ČVUT v Praze, děkuje sponzorům a partnerům za podporu, bez které by takto úspěšná účast na soutěžích nebyla možná, dále organizaci BMFA za hladký průběh soutěže a příjemnou atmosféru a těší se na další výzvy.

Pravidla soutěže k nalezení na webu: https://payloadchallenge.bmfa.uk/

Fotogalerie