CZ / EN

Aktuality

Tým našeho studenta mezi vítězi 3. ročníku EuroTeQ Collider

Publikováno: 05. 04. 2023

3. dubna 2023 se na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze uskutečnilo lokální finále třetího ročníku projektově orientované soutěže EuroTeQ Collider. V rámci soutěže mělo 50 přihlášených studentek a studentů ve 12 mezifakultních týmech, možnost výběru řešení 10 témat, která jim předložily české firmy.

Zastřešujícím tématem bylo motto „Leave no Waste Behind“ a soutěžilo se v podkategoriích města, energie a spotřeba. Ze všech přihlášených projektů vybrala porota, tvořená odborníky z ČVUT v Praze, spolu se zástupci společností GasNet, Plzeňský Prazdroj, DEK, JRD a CITYA.io, tři nejlepší studentská řešení.

Od společnosti JRD vzešel návrh na zpracování otázky regenerativních technologií ve stavebnictví. Zde odborníky zaujalo řešení HEXECO, prezentované studenty Josefem Kovaříkem z Fakulty strojní (FS), Jiřím Budilem z Fakulty elektrotechnické (FEL), Cristinou Perulero Cabrera (FIT) a Terezou Jeřábkovou z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské (FJFI).

„V našem návrhu jsme se snažili o optimalizaci bytových jednotek a řešení současných problémy městských oblastí, zejména vysoké energetické nároky budov, znečištění vzduchu, přehřívání v letních měsících a sucho. Přišli jsme s konceptem obytných buněk ve tvaru šestiúhelníku, pro zmenšení plochy stěn, a následné zmenšení tepelných ztrát. Technická řešení jsme se snažili držet nízkonákladová a nízkoenergetická. K chlazení byla využita kombinace adiabatického tepelného výměníku, WAHX koncept, nebo radiační vyzařovače tepla. Navrhli jsme také speciální lamelové zařízení pro hospodaření se sluneční energií. Protože i chytrá budova, která má „hloupého obyvatele”, může být energeticky daleko méně hospodárná než budova konvenční, doplnili jsme celý návrh o mobilní aplikaci, která motivuje obyvatele k větší hospodárnosti a informuje je o spotřebě energie,” uvedl Josef Kovařík z Fakulty strojní ČVUT v Praze.

studenti/EuroTeq/Collider3_viteznytym.jpg

Tým s projektem HEXECO tak postupuje spolu s dalšími oceněnými týmy do mezinárodní soutěže EuroteQaThon, která se uskuteční ve dnech 10.-12. června v Praze. V této soutěži budou soupeřit týmy ze všech partnerských univerzit aliance EuroTeQ – Technical University of Munich, Technical University of Denmark, Technical University of Eindhoven, École Polytechnique, Tallinn University of Technology, ČVUT v Praze, École polytechnique fédérale de Lausanne a Technion Israel Institute of Technology.

Představení všech výzev, které mohli studenti a studentky ČVUT v rámci aktuální kola EuroTeQ Collider řešit, je k dispozici na webu EuroTeQ ČVUT: https://euroteq.cvut.cz/studenti/euroteq-collider/collider-2023-jaro/

Foto: Anna Vlasáková