CZ / EN

Aktuality

Den s technikou na ZŠ při Biskupském gymnáziu v Bohosudově

Publikováno: 30. 03. 2023

V pátek 24. března 2023 se ve 4. třídě na Základní škole při Biskupském gymnáziu v Bohosudově uskutečnil „Den s technikou“, který si pro čtvrťáky ve svém volném čase připravili dva naši studenti – Ludmila Růžičková a Michal Džubera.

A jak odpověděli naši studenti na otázku, proč se do organizace pustili?

Přišlo nám důležité, aby děti už na prvním stupni přišly do kontaktu s živou technikou, a aby potkaly mladé lidi, kteří se tomuto oboru s nadšením věnují, a tak se mohly našim nadšením „nakazit“.

Vyprávěli jsme jim, jak jsme se ke studiu dostali, kam nás zavedlo a proč nás tak baví. Snažili jsme se dětem předat sdělení, že strojařina je opravdu rozsáhlý obor a uplatní se v něm široké spektrum povolání a zaměření od robotiky, přes konstrukci, energetiku, materiály až například po biomedicínské inženýrství.

Ukazovali jsme dětem nové technologie, jako jsou například výrobky kovového 3D tisku, a taky to, že strojaři svými výtvory a vzájemnou spoluprací pomáhají lidem kolem sebe.

S dětmi jsme formou her a diskuse prošli historii lidských vynálezů až po současnost. Děti si na vlastní kůži zkusily konvenční technologie, samozřejmě přizpůsobené školní třídě:), jako je odlévání velikonočních zajíčků, obrábění svíček ale také programování kolaborativního robota.

Na závěr jsme dětem rozdali dárečky ve formě 3D tištěné hrací kostky a shodli se, že jsme si užili parádní den a těšíme se zase na příště.

 

Jsme rádi, že máme takové obětavé studenty, kteří ve svém volném čase šíří zájem o techniku. A pokud se najdou další studenti naší fakulty, kteří by chtěli Ludmilu a Michala následovat, klidně se mohou obrátit na naše PR oddělení, které je na návštěvy studentů SŠ a ZŠ vybaví – info-pr@fs.cvut.cz

Fotogalerie