CZ / EN

Aktuality

Pomáháme nadchnout mladé lidi pro techniku

Publikováno: 22. 03. 2023

ČVUT v Praze ve spolupráci se Škoda Auto a platformou Technologická gramotnost přivítalo 20. a 21. března 2023 více než 280 studentů základních a středních škol v rámci vzdělávací akce o moderních technologiích. Cílem této spolupráce bylo poutavým způsobem představit mladým lidem nové technologie a ukázat jim je i v praxi. Součástí programu byla komentovaná prohlídka RICAIP Testbedu pro Průmysl 4.0 na CIIRC ČVUT v Praze, jehož součástí je Laboratoř robotiky a výrobní techniky, Ústavu výrobních strojů a zařízení Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Elektromobilita, umělá inteligence, 5G sítě, internet věcí nebo kyberbezpečnost: to jsou témata, kterým jsme se věnovali v rámci programu na zvýšení technologické gramotnosti studentů středních a základních škol. Přednáškový modul, který připravila platforma Technologická gramotnost přímo na míru žákům a studentům, představuje technologie, které hýbou světem. Zábavně, jasně a prakticky.

„Zvyšování úrovně technického vzdělávání a motivace studentů ke studiu technických oborů je jednou z klíčových osvětových aktivit Škoda Auto. Již několik let jsme také generálním partnerem projektů Technologické gramotnosti, které jsme se nyní rozhodli propojit s aktivitami na půdě Národního centra Průmyslu 4.0. Naším cílem je ukázat žákům a studentům nejnovější technologie naživo, nejen formou přednášek, ale také na praktických příkladech,“ zdůrazňuje Jana Polášek Filová, odborná koordinátorka digitalizace a inovací Škoda Auto.

Vzdělávací akce byla připravena na dva dny. První den patřil studentům středních škol v podobě dopoledního a odpoledního bloku, kdy každý blok byl určen pro tři školy. To samé čekalo druhý den žáky základních škol. Pro velký úspěch ze strany vyučujících i studentů a zájmu dalších škol chystáme na podzim další pokračování.

Fotogalerie