CZ / EN

Aktuality

Zlaté Káčko ze strojárny

Publikováno: 22. 06. 2022

Na letošních Českých akademických hrách se Štěpán Tichý výborně umístil jako kajakář. Umí pořádně zabrat jak na lodi, tak při studiu na Fakultě strojní ČVUT v Praze. Studující aktivní sportovec si zaslouží alespoň malý rozhovor.
 
Jak je těžké sladit studijní povinnosti a zájmy? 
Zpočátku jsem měl strach, jak budu stíhat tréninky se školou. V prvním ročníku mi tento problém hodně usnadnila online výuka kvůli koronaviru. V podstatě jsem trávil celý den na loděnici, a v pauzách mezi hodinami jsem mohl trénovat. Ve druhém ročníku jsem měl vždy to štěstí volit si rozvrh mezi prvními, takže jsem si rozvrh přizpůsobil přesně svým potřebám. Pravdou je že můj rozvrh potom vypadá spíš jako kdybych neměl na výběr a bral poslední volné hodiny. 
 
V polovině června jste se čtyřikrát prosadil v kanoistických soutěžích na Českých akademických hrách. V kategorii K 1 - slalom jste dokonce získal první místo. Jaká byla konkurence a jak se Vám podařilo ji porazit?
Na kajaku jsem měl poměrně vysoké ambice na výhru. Na trati v Českých Budějovicích jsem toho letos najezdil poměrně hodně, takže jsem byl dobře připraven. Konkurence byla vysoká. Nebylo sice mnoho startujících, ale sešla se spousta kvalitních závodníků, takže vítězství zadarmo to rozhodně nebylo. 
 
Čím se liší kategorie slalomu C1 od K1?
Hlavním rozdílem je, že v kajaku (K1) se sedí a pádluje s pádlem se dvěma listy, zatímco v singlkanoi (C1) se klečí a pádluje se s pádlem co má pouze jeden list. 
 
Začal jste s kanoistikou až na ČVUT anebo už dřív?
Kanoistice se věnuji již od 10 let.
 
Kde trénujete a kdo Vás vede?
Momentálně trénuji v Praze, v oddílu Dukla Praha, pod vedením Trenéra Pavla Foukala.
 
Je možné na lodi "vypnout" myšlenky na studium i mimo závody?
Na závodech bohužel vůbec nejsem chopen se učit, ovšem mimo závody i přes zkouškové si vždy čas na tréninky najdu. Je to pro mě chvíle, kdy se nemusím s ničím stresovat a opravdu si tím moje hlava odpočine.
 
Mohou zkušenosti cílevědomého a disciplinovaného sportovce pomoci i při překonávání studijních překážek?
Určitě ano. Zjistil jsem, že potřebuju být v časovém presu a přemýšlet dopředu kdy co budu dělat. Minulý rok jsem si na vodě vykloubil rameno a tím pádem jsem nemohl asi půl roku sportovat. Mělo to na mě opačný efekt, než by se dalo čekat a nebyl jsem schopen se k ničemu přinutit.
 
Jaké je Vaše studijní zaměření a který předmět Vás nejvíce baví?
Momentálně studuji na bakalářském stupni Teoretický základ strojního inženýrství. Nejvíc mě baví strojírenské konstruování a pružnost a pevnost. Na magisterském stupni bych chtěl pokračovat ve studiu na Ústavu konstruování a částí strojů.
 
Stihnete ještě působit v nějakých aktivitách studentských týmů?
Bohužel na nic takového už čas nenajdu. Mám trénink dvakrát denně a tak už musím dokonce den předem vařit oběd, abych se stihl mezi školou a tréninkem najíst.
 
Co plánujete po ukončení studia? Zůstanete věrný stojařině?  
Příští rok bych se chtěl přihlásit ještě na dálkové studium na FTVS se zaměřením na trenéra a v budoucnu bych chtěl obě tyto věci zkombinovat. Jakým způsobem, to ještě úplně nevím, ovšem jsem si jistý, že ani od strojařiny ani od sportu se v budoucnu v plánu vzdalovat nemám.

 

FOTO: Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Fotogalerie