CZ / EN

Aktuality

S programem Erasmus+ za poznáním a úspěchy

Publikováno: 13. 10. 2021

Profesor Maltské univerzity nešetřil chválou při hodnocení našeho studenta Tomáše Šindela. Takový úspěch je důvodem alespoň pro pár otázek.  
 

Byl Váš semestr na Maltě prvním zahraničním semestrem v rámci Erasmu? 
Poprvé jsem vyjel s Erasmem v zimním semestru 2020/21. Studijní pobyt jsem strávil na Maltě a chtěl jsem se tam někdy vrátit.

Co Vás přimělo k rozhodnutí zkusit studium i mimo ČR?
Od začátku jsem si byl jistý, že chci využít možnosti Erasmu. Je to skvělá možnost vyzkoušet si život v zahraničí, zlepšit si jazyk, poznat nové lidi z celé Evropy a světa, stát se více kosmopolitním člověkem a začít myslet víc mezinárodně.

Vaše studium na Fakultě strojní ČVUT v Praze má úzce zaměřenou specializaci. S jakými základy jste na zahraniční univerzitu odjížděl?
Studuji Mechatroniku, která je hybridem strojního inženýrství, elektroniky a počítačových věd. Studium na strojárně mne obdařilo silnými teoretickými základy matematiky, analytického myšlení a fyzikálních věd, což se mi v zahraničí hodilo.

Podle hodnocení Laboratoře robotických systémů University of Malta jste výborně zvládl celou řadu odborných přístupů. Byl jste na to připraven již "z domova" anebo jste musel hodně znalosti a dovednosti dohánět až tam?
Oborem mého výzkumu v Robotic Systems Lab na University of Malta bylo počítačové vidění a stereo vidění pomocí hlubokého strojového učení, deep learning. V našem oboru na fakultě strojní se základy umělé inteligence vyučují až v posledním semestru a já jsem si jimi tedy ještě neprošel. Proto jsem se většinu znalostí z tohoto oboru musel naučit až během stáže. Fakulta mě však obdařila základy programování a hlavně metodickým myšlením, které se při výzkumu velice hodilo.

Chystáte se publikovat Vaši práci na Mobilním asistečním robotu v odborných médiích nebo přednášet na nějaké konferenci?
Ano, vědecká práce "Bounding Box Matching: A Sparse Object-centric Correspondence Method for Stereo Vision", kterou jsem produkoval spolu s Prabhu R. Naraharisettim, Michaelem A. Salibou a Simonem G. Fabrim byla odeslána k posouzení v peer review pro mezinárodní konferenci 8th-ICARA 2022 institutu IEEE. Pokud tímto posouzením projde, budu mít možnost tuto práci na konferenci prezentovat a práce bude otištěna v jejím sborníku.

Profesor Michael A. Saliba prohlásil, že jste na robotu Maris - II odvedl vynikající práci a že jste byl asi nejlepším stážistou, kterého univerzita hostila. Nezpychnete z takového hodnocení?
Doufám, že ne. Během Erasmu jsem potkal mnoho schopných a chytrých lidí, až mě překvapilo, kolik toho ještě nevím. Za hodnocení pana profesora jsem moc rád, protože mi opravdu záleželo na tom, abychom článek úspěšně dokončili. Snažil jsem se do projektu vložit kus vlastní iniciativy a vyzkoušet nové, progresivnější metody. Našel jsem prostě něco, co mě baví. Myslím si, že při takové motivaci by každý zvládnul víc, než si myslí.

Měl jste vůbec čas vnímat turisticky atraktivní prostředí Malty a zázemí pro zahraniční studenty?
Protože jsem byl na Maltě dva semestry, ten první jsem poznávání ostrova věnoval víc. Bydlel jsem na koleji a obecně žil více studentsky. V druhém semestru jsem se přestěhoval na byt, a tak jsem se mohl lépe soustředit na práci. Na výlety a socializaci se ale našel čas vždycky. Ať už s mými spolubydlícími z Kolumbie a Eritrei, nebo s ostatními přáteli z Malty, Indie, Itálie a dalších zemí.

Zbyl Vám při studiu a práci v laboratoři čas na šíření informací o studiu a studentech u nás?
Často jsem sdílel fotky a videa ze svého Erasmu. Hlavně ve formě Instastories. Občas také něco napsal. Jednou měsíčně jsem posílal zprávu z Erasmus stáže pro odbor zahraničních vztahů. Doufám také, že tento rozhovor poví studentům něco zajímavého o Erasmu a snad i namotivuje ty, kteří si nejsou jistí, zda vyjedou.

Co bylo na universitě nejlepší a s čím jste měl problém?
Nejlepší byl určitě osobní a vřelý přístup všech profesorů a spolupracovníků. Bez jejich benevolence, důvěry a motivace bych tak úspěšný rozhodně nebyl! Naopak jednou z mála věcí, která mi vadila, byla přehnaná byrokracie před nástupem na stáž. Dovedu si představit, že by to mohlo některé studenty dost demotivovat.

Čím Vás studium na University of Malta obohatilo?
Obohatilo mě v mnoha ohledech! Hlavně navazování kontaktů v zahraničí, zlepšení angličtiny a prosazení se v mezinárodním prostředí. Jako Čech jsem byl vždy v národní menšině, a tak bylo někdy obtížné se prosadit. Člověk si ale uvědomí, že lidé jsou si všude podobní. Mají své sny, cíle a motivace, kterým když porozumíte, národnostní rozdíl se smývá. Tohle uvědomění má pro mě asi nevětší hodnotu.

Uvažujete o dalším výjezdu?
V rámci Erasmu už ne, protože jsem téměř vyčerpal svůj 12měsíční fond. Začal jsem ale přemýšlet víc mezinárodně, a tak by mi nedělalo vůbec žádný problém po škole pracovat v zahraničí nebo dělat Ph.D. na zahraniční univerzitě.

Co byste vzkázal spolužákům a dalším studentům, kteří zatím s výjezdem s Erasmem váhají?
Go, go! 

Fotogalerie