CZ / EN

Aktuality

Modulární konstrukce smart podtlakové úchopné hlavice pro rychlou zakázkovou výrobu

Publikováno: 06. 05. 2021

Pro zajištění flexibilní manipulace v průmyslových provozech jsou běžně používány podtlakové úchopné hlavice. Při jejich navrhování se konstruktér vždy musí rozhodnout mezi dvěma strategiemi: použití standardních komponent, které zajišťují cenově výhodné, ale hmotnostně neoptimální řešení, nebo dedikovaného řešení, u kterého lze optimalizovat hmotnost hlavice a tlakové ztráty ve vedení, ale výroba může být časově náročnější a tedy dražší.

Studentka Fakulty strojní ČVUT v Praze Ester Jančaříková zpracovává pod vedením doc. Petra Koláře na Ústavu výrobních strojů a zařízení v rámci řešení své bakalářské práce řešení, které spojuje výhody obou přístupů: modulární CAD konstrukci hlavice připravené pro výrobu 3D tiskem pro napojení na libovolného robota.

Navržená konstrukce CAD geometrie dílce umožňuje snadnou změnu parametrů modelu dle konkrétního zadání. Po časově nenáročné modifikaci modelu následuje rychlé generování dat pro finančně efektivní výrobu 3D-tiskem. První prototyp byl již vyroben a otestován na konkrétní aplikaci v Testbedu Průmyslu 4.0 na CIIRC ČVUT. Vývojové práce pokračují v oblasti integrace přídavné senzoriky do hlavice, která umožní možností plug-and-produce provoz navržené úchopné hlavice.

pracoviste/12135/Aktuality/E_Jancarikova_02.png

[pracoviste/12135/Aktuality/E_Jancarikova_01.png]