CZ / EN

Aktuality

Pomoc našich strojařů neurochirurgům z Nemocnice Na Homolce

Publikováno: 26. 05. 2020

Od začátku koronavirové krize se celé zdravotnictví muselo zabývat ochranou nejen pacientů, ale hlavně samotných lékařů, před nákazou Covid-19. Jakým způsobem se však chránit během náročných neurochirurgických operací, během kterých potřebuje operující lékař maximální volnost?

Zdravotníci na příjmu oddělení neurochirurgie Nemocnice Na Homolce si vybrali celoobličejovou masku Easybreath na šnorchlování, pro kterou používali narychlo vytvarovanou redukci z novoduru pro napojení HME filtru. V té době měli jen tento jeden kus redukce pro celý tým a hledali rychlý způsob jak získat další. Proto zprostředkovaně oslovili doc. Ing. Ivo Bukovského, Ph.D. z Ústavu mechaniky, biomechaniky a mechatroniky, Fakulty strojní ČVUT v Praze, pro možnost rychlého řešení. Ve spolupráci se svým kolegou a odborníkem v aditivních technologií, Ing. Janem Zavřelem, Ph.D., byl potom návrh a tisk prototypu pro naše výzkumníky rutinní záležitostí.

Naši odborníci se hned pustili do práce a brzy byl hotový prototyp redukce pro připojení HME filtru s celoobličejovou maskou Easybreath, který těsnil, držel a snadno se používal. Konstrukce redukce byla hned od začátku optimalizována pro výrobu aditivní technologií (3D tiskem z plastu) a proto se mohla již zakrátko rozjet výroba na 3D tiskárnách, přímo na Fakultě strojní ČVUT v Praze.

Rychlé řešení našich odborníků tak pomohlo zdravotníkům Nemocnice Na Homolce vykonávat bezpečněji svou práci během ztížených hygienických podmínek a pomáhat tak lidem, kteří jejich pomoc potřebovali.

Fotogalerie