CZ / EN

Aktuality

Ústav techniky prostředí se spolu s UCEEB podílí na vývoji autonomního fasádního modulu

Publikováno: 12. 02. 2020

Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT již druhým rokem spolupracuje se společností Wieden na výzkumném projektu Autonomní fasádní modul. Ten by měl fungovat nejen jako tepelná ochrana, ale také jako zdroj energie, technické zařízení pro udržování vnitřního prostředí, osvětlení či inteligentní regulace reagující na místní podmínky. Na vývoji se podílí také odborníci z Ústavu techniky prostředí Fakulty strojní ČVUT v Praze.

V rámci projektu jsou zkoumány možnosti prefabrikované integrace chladicí jednotky na bázi Peltiérových článků a místního fotovoltaického systému s plochým bateriovým úložištěm do autonomního fasádního modulu. Cílem je zvýšení rychlosti výstavby, úspora zastavěné plochy a zvýšení nezávislosti stavu vnitřního prostředí na centrálním systému (osvětlení, větrání, vytápění, chlazení, přívodu el. energie).

Zatímco v loňském roce byly vytvořeny funkční vzorky dvou hlavních prvků lehkého obvodového pláště (Peltiérův chladič, fotovoltaický mikrosystém), v letošním roce byly podrobně testovány různé varianty provedení Peltiérova chladiče. Dále byla navržena koncepce celého modulu lehkého obvodového pláště budov. Vyvinuté technologické řešení je v současnosti chráněno užitným vzorem. Výzkum a vývoj je podpořen Technologickou agenturou České republiky v rámci programu Epsilon.

Původní zprávu můžete najít zde.

Fotogalerie