CZ / EN

Aktuality

Studentský projekt – DRoP SLaM

Publikováno: 23. 05. 2019

Na nádvoří budovy Fakulty strojní ČVUT v Praze na Karlově náměstí se v neděli 19. května sešlo hodně zvědavců. S napětím sledovali první zkoušku měkkého přistání demonstračního modelu přistávacího modulu. Tým deseti „spacemenů“ ze studijního programu Letectví a kosmonautika ověřoval výsledky společného projektu DRoP SLaM.

Úkolem studentského projektu „Demonstrator of Rocket Powered Soft Landing Module“ bylo navrhnout a postavit přistávací modul, který dokáže zbrzdit volný pád pomocí raketového motorku ROS-40.

Schéma přistání připomínalo přistání modulu Sojuz, který je ovšem při návratu na Zemi zbrzděn ještě padákem. Studentský modul o hmotnosti 2,5 kg prošel 19. května čtyřmi testy na improvizované pádové věži. Při prvním testu se sice nepodařilo motorek zažehnout, ale zkouška dokázala odolnost modulu pro volný pád z třímetrové výšky. Další dva testy proběhly úspěšně, přičemž modul byl veden na lankách jak z důvodu bezpečnosti, tak i z důvodu v podstatě absentující stabilizace modulu. Zážeh u těchto testů byl prováděn pomocí vytrhávacího kontaktu, který byl nastaven na předem vypočtenou výšku spuštění od země.

Poslední pokus byl proveden bez vodících lanek, ale došlo ke kolizi modulu s pádovou věží. Bylo jasné, že stavební lešení není pro pádovou věž nejlepší řešení. Přistání sice nebylo zcela úspěšné, ale hlavně nedošlo k poškození modulu. Pro účastníky týmu bylo malým zklamáním, že se nakonec nepodařilo spustit elektroniku, která by měřila parametry letu, jako je rychlost či zrychlení. Přesto se dočkali velkého potlesku přítomných kolegů. Do budoucna plánují zprovoznění elektroniky a případný zážeh motoru v určené výšce, která bude měřena pomocí sonaru, kterým je modul již osazen. Bude se tam podílet opět celý tým: Magdalena Jarošová, Dominika Céspedes Miranda, Ivan Šonka, Dominik Kučera, David Hladík, Ondřej Ballada, Ondřej Šantora, Matěj Koubek, Ĺuboš Jiroušek a Oleh Vasyliev.

Space projekt studentů Fakulty strojní ČVUT v Praze

Fotogalerie