CZ / EN

Aktuality

Nová supermoderní zkušebna turbovrtulových motorů ČVUT zahájila zkušební provoz

Publikováno: 17. 04. 2019

Česko patří do elitního klubu světových výrobců turbovrtulových motorů. Historie se začala psát v 70. letech, kdy turbovrtulový motor M601 poprvé vzlétnul na křídlech legendárního letounu L-410. Nyní se píše pokračování této dlouholeté historie. ČVUT, fakulta strojní, započala zkušební provoz své nové supermoderní vrtulové zkušebny leteckých motorů umístěné v Hradci Králové. V úterý 9. 4. 2019 došlo k prvnímu spuštění testovacího turbovrtulového motoru a již ve středu 10. 4. 2019 bylo dosaženo volnoběžných otáček tohoto motoru, což je klíčový milník při oživování zkušebny. Zahájení ostrého testování v rámci společného výzkumu turbovrtulových motorů se společností GE Aviation Czech plánuje ČVUT na počátek května.

Aktuality/04_2019/IMG_5826.jpeg„Dnešní den je významným milníkem v budování ekosystému výuka-výzkum-vývoj-výroba, o kterém jsem přesvědčen, že aktivně přispěje k transformaci české ekonomiky na ekonomiku s vysokým podílem přidané hodnoty. Jsem hrdý na svůj tým, naše dodavatele a partnery z GE Aviation Czech, kteří dokázali zrealizovat takto komplexní zkušebnu a stavbu v rekordně krátkém čase“, říká děkan Fakulty strojní ČVUT v Praze Michael Valášek.

Zkušebna v Hradci Králové je součástí souboru čtyř pozemních zkušeben leteckých motorů, které ČVUT buduje pro posílení vývojové a výzkumné infrastruktury v České republice a pro výuku budoucích leteckých expertů. Světová unikátnost spočívá v horizontálním proudění vzduchu zkušebnou, což simuluje skutečné proudění vzduchu na křídle letadla, a ve schopnosti odečítat velké množství dat řádově z tisíce senzorů umístěných na testovaných motorech v reálném čase.

První zkušebnu leteckých motorů ČVUT uvedlo do provozu minulý rok v únoru. Jedná se o dynamometrickou zkušebnu ČVUT umístěnou ve VZLÚ v pražských Letňanech  a tato zkušebna vygenerovala k dnešnímu dni více než 30 terabytů dat, které již zpracovává výzkumný tým ČVUT metodami AI a Průmysl 4.0. Zbývající dvě zkušebny ČVUT uvede do provozu v průběhu léta 2019. Zkušebny představují unikátní investici za více než 2 mld Kč.

Od roku 2016 naplňuje Fakulta strojní ČVUT záměr posílení svých výzkumných a výukových kompetencí v leteckých a kosmických technologiích a jako jeho součást buduje společně s GE Aviation ucelený ekosystém pro vývojové centrum turbovrtulových motorů v ČR.

ČVUT v Praze je nejstarší civilní technická universita na světě. Má osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství a informačních technologií) a 21 000 studentů. Spolu s VUT Brno je jedinou technickou universitou vyučující letecké a kosmické technologie v ČR a Fakulta strojní ČVUT je jedinou civilní fakultou, kde se vyučuje konstrukce leteckých motorů. Více na www.fs.cvut.cz.

Tiskovou zprávu ke stažení najdete zde.

Zdroj fotografií: GE Aviation Czech a Aircraft Industries


Pro více informací kontaktujte:
Jiří Zápotocký za ČVUT                         
jiri.zapotocky@fs.cvut.cz                        
+420 602 343 815

Zprávy z médií:

Fotogalerie